Hjelp til å finne himmelveien Nr. 9. 23 Sept. 2018, 7. Årgang

Slik var Sara lydig mot Abraham
Betraktninger fra 1 Peters Brev (50)                                              

«Slik var Sara lydig mot Abraham og kalte ham Herre. Hennes barn er dere blitt, om dere gjør det gode uten å la dere skremme av noe», 1 Peter brev 3:6.

Når en leser en tekst som dette, settes en med engang på valg. Skal jeg gjøre som majoriteten i dette landet, å forkaste det hele? Eller skal jeg bøye meg for Himmelens og jordens skaper? Noen tror det finnes et tredje alternativ: «Jo, jeg tror på Gud, men akkurat det som står skrevet her, det tror jeg ikke på.» Vel, problemet med det er at Bibelen selv vitner om at «Hele Skriften er inspirert av Gud», 2 Tim 3:16. Dvs. at enten det er ført i pennen av Peter, Paulus, Moses eller en av dem som skrev de fire evangeliene, så er det like mye Guds eget ord.

Dette utsagnet fra Peter er noe som absolutt ikke passer inn i tidsånden. Mennesker av i dag kan rett og slett ikke godta det, og likevel, det er en del av Guds ufeilbarlige ord. Ordet lydighet er nok i seg selv lite brukt i dag. Abraham var ingen tyrann, så vi er ikke på det nivået. Nei, Abraham elsket sin kone Sara.

Det finnes i gjennomsnitt, i hele verden, ca. 9700 fly i luften til en hver tid, ja, du leste riktig. I gjennomsnitt befinner det seg ca. 1 270 000 passasjerer i luften til enhver tid. Bare i USA finnes det ca 5000 fly i luften til enhver tid. Hartsfield-Jackson International Airport i Atlanta er den flyplassen i verden med mest flyavganger og landinger. I gjennomsnitt hvert 33 sekund foregår det enten en flyavgang eller en landing på den flyplassen. Hvordan passer ordene underordning og lydighet inn i en slik sammenheng? Det sier seg selv at alle pilotene må underordne seg og være lydige mot flygelederne. Men er ikke det diskriminering da? Hvorfor kan ikke de enkelte piloter lande og ta av slik som de selv finner det for godt? Vel, nå er det engang slik at de som styrer dette har funnet ut at det smarteste er at flygelederne koordinerer det hele. Da blir det orden, noe som er helt avgjørende for dem som reiser.

De aller fleste større fly har som kjent også flere piloter, en førstepilot og en andrepilot. I en teknisk artikkel skrevet av Carol Finch beskriver hun noe av pilotenes roller slik: «Flybesetninger inkluderer en kaptein og minst en med-pilot. Piloter i begge roller må være i stand til å fly flyet og styre flyet. Tross alt, hvis noe skjer med kapteinen, må med-piloten ta over. Men disse roller er ikke akkurat de samme. Kapteinen tar på seg mer ansvar enn hans Co-pilot, selv om de deler plikter under flyvningen.»

     Ett ord som går igjen i fly og biltrafikk, i arbeidslivet og innenfor forretningslivet, ja i snart alt som trenger å organiseres, er ordet «Orden.» Om Gud sies det at han er en ordens Gud. «For Gud er ikke uordens Gud, men freds Gud», 1 Kor 14:33. Når det gjelder menighets livet sier Guds ord: «Men la alt skje sømmelig og med orden», 1 Kor 14:40.

Guds ord sier videre i verset at vi blir Saras barn om vi gjør det gode uten å la oss skremme av noe.
Sier ikke Guds ord at vi ved troen på Jesus blir Guds barn?  Hvordan kan vi bli Saras barn?  Det som menes her er at om vi følger denne formaningen, så blir vi etterfølgere etter Sara. Vi etterfølger den Gudstro som Abraham og Sara hadde. Og hva var det?  Dette ekteparet hadde ikke barn, og de var blitt gamle. Gud hadde lovet dem at de skulle få etterkommere, ja en stor slekt. Menneskelig sett var dette umulig, for «Sara hadde det ikke lenger på kvinners vis», 1 Mos 18:11. Det som var teknisk umulig for mennesker var mulig for Gud, og barnet Isak ble født. Abraham var 99 år, og Sara 89 år. «Da sa Sara: Gud har gjort det så jeg må le! Alle som hører dette, vil le med meg. Og hun sa: Hvem skulle ha sagt til Abraham at Sara skulle gi småbarn bryst! Og så har jeg født ham en sønn i hans høye alder», 1 Mos 21:6-7.

Abraham og Sara trodde på det som egentlig var umulig. De valgte å stå fast på Guds ord. Akkurat det var det som sikret Abraham billetten til himmelen, for å si det slik. «Derfor ble det også regnet ham til rettferdighet. Men ikke bare for hans skyld er det skrevet at det ble tilregnet ham. Det er skrevet også for vår skyld som skal få rettferdigheten tilregnet, vi som tror på ham som reiste Jesus, vår Herre, opp fra de døde, han som ble gitt for våre overtredelser og reist opp til vår rettferdiggjørelse», Rom 4:22-25.

         Fikk aldri mer se mor igjen – En sann historie av D. L. Moody

Jeg var på et sykehus ikke lenge siden, og en mor kom med et lite barn inn. Hun sa: “Doktor, mitt lille barns øyne har ikke blitt åpnet på flere dager, og jeg vil bare at du skal gjøre noe for å lege dem.” Legen fikk litt salve og smurte den først på den ene og så på det andre øyet, og så åpnet han øyelokkene. «Barnet ditt er blind,» sa legen; “helt blind, det vil aldri kunne se igjen.” Først kunne moren ikke tro hva legen sa, men etter litt så hun tiggende på ham, og med en stemme full av følelser brøt hun ut: “Doktor, du mener ikke å si at barnet mitt aldri vil kunne se igjen?” “Jo,” svarte legen, “ditt barn har mistet synet, og vil aldri kunne se igjen.” Moren satte i et skrik og presset barnet til sitt bryst. «Å mitt kjære barn,» hulket kvinnen, «skal du aldri mer få se den mor som fødte deg? Aldri mer få se verden igjen?»

Jeg kunne ikke holde tårene tilbake da jeg ble vitne til kvinnens fryktelige smerte, da hun skjønte ulykken som hadde rammet hennes barn. Det var en forferdelig ulykke. Tenk å leve livet i totalt mørke i denne verden. Tenk å aldri mer få se den lyse himmelen, og de grønne markene. Tenk å aldri mer få se ansiktene til sine kjære. Og likevel, hva var det i forhold til å tape sin sjel? Jeg vil heller få mine øyne plukket ut av mitt hode og bli lagt i min grav i total blindhet enn å miste min sjel.

Bevis på Guds eksistens (4) – Av Mark Cahill

Den menneskelige hjerne. . . behandler på samme tid en utrolig mengde informasjon. Hjernen din registrerer alle fargene og gjenstandene du ser, temperaturen rundt deg, fottrykket mot gulvet, lydene rundt deg, tørrheten i munnen din, til og med strukturen på tastaturet på datamaskinen. Hjernen din holder og behandler alle dine følelser, tanker og minner. Samtidig holder hjernen din styr på kroppens løpende funksjoner som pustemønster, øyelokkbevegelsen og bevegelsen av musklene i hendene dine.

Den menneskelige hjerne prosesserer mer enn en million beskjeder pr. sekund. Hjernen din vurderer betydningen av alle disse dataene og filtrerer ut det relativt ubetydelige. Denne filtreringsfunksjonen gjør det mulig å fokusere og operere effektivt i din verden. Hjernen fungerer annerledes enn andre organer. Det er en intelligens som ligger bak. Evnen til å begrunne, å produsere følelser, å drømme og planlegge, å handle og forholde seg til andre mennesker.

Leave a Reply